Plázs: Egészségesebbé teheti a vérnyomást a vegetáriánus étrend | hegyisportclub.hu

Hipertónia vegetarianizmus

Tartalom

  A szakemberek 39 korábbi kutatás eredményeit vonták górcső alá.

  hipertónia vegetarianizmus táplálék magas vérnyomásért idősek számára

  A 18 országra kiterjedő hipertóniavizsgálatok több mint 21 ezer résztvevő bevonásával készültek. A JAMA Internal Medicine című folyóiratban közölt metaanalízis eredményei szerint a hús nélküli étrendet folytató embereknek egyenletesen alacsonyabb és egészségesebb a vérnyomásértékük.

  hipertónia vegetarianizmus magas vérnyomás kezelése akupunktúrával

  Az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ CDC szerint a hipertónia az agyi érkatasztrófa, a szív- és a vesebetegség, valamint a megrövidült várható élettartam vezető kockázati tényezője. A magas vérnyomás minden harmadik felnőttet érinti az Egyesült Államokban — olvasható a LiveScience című tudományos-ismeretterjesztő portálon. A mostani eredmények szerint a vegetáriánus étrendek a szisztolés vérnyomásérték 6,9 pontos és a diasztolés nyomás 4,7 pontos süllyedésével voltak összefüggésben.

  hipertónia vegetarianizmus magas vérnyomás hogyan lehet csökkenteni a vérnyomást otthon

  Néhány résztvevő esetében a növényi alapú étrendek jobban csökkentették a vérnyomást, mint a hipertónia kezelésére felírt gyógyszerek, és az utóbbinál esetlegesen jelentkező mellékhatásoknak is híján voltak. Ez nem vegetáriánus étrend, de gazdag a zöldségekben és korlátozza a húsfogyasztást, különösen a vöröshúsok és felvágottak bevitelét.

  hipertónia vegetarianizmus e gyógyszer a magas vérnyomás ellen

  A magas vérnyomást már jó ideje a sóban és telített zsírokban gazdag táplálkozással, az elhízottsággal, a mozgásszegény életmóddal, az alkoholfogyasztással és a dohányzással hozzák összefüggésbe. A szakemberek szerint a növényi alapú étrendekben alacsonyabb a hipertónia vegetarianizmus zsírok és a só aránya, de magas a káliumtartalmuk, ami ellensúlyozni tudja a táplálékkal bevitt túl sok só hatását.

  A kutatók szerint hipertónia vegetarianizmus az analízisnek gyenge pontja, hogy nem tesz különbséget a különböző vegetáriánus étrendek — többek hipertónia vegetarianizmus az összes állati eredetű terméket tiltó, illetve a tojást, illetve tejtermékeket megengedő liberálisabb diéták — között, illetve az egyes étrendek vérnyomásra gyakorolt hatásait sem taglalja.

  hipertónia vegetarianizmus krónikus fáradtság kezelése magas vérnyomásban

  A szakemberek reményei szerint ezt a hiányosságot további tanulmányokkal pótolni tudják a jövőben. Ezek is érdekelhetik.

  hipertónia vegetarianizmus új megközelítés a magas vérnyomás kezelésében