A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Hipertónia elemzése. Magyar Tudomány • 12 • Barna István

A hipertónia okozta szövődmények megelőzése és diagnosztikája Szerző: Hipertónia - Dr. Liziczai Imre A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfontosabb rizikófaktora. A vérnyomás beállítása rendkívül fontos, mert ezzel az érrendszeri betegségek kialakulását késleltethetjük, a fennálló elváltozások romlását lassíthatjuk. Sőt a kialakult célszervkárosodások nagy részét akár vissza is lehet fordítani.

Főoldal » Betegségek » Szív és érbetegségek » Magasvérnyomás-betegség » Mit jelentenek a számok a vérnyomásmérőn? A digitális vérnyomásmérők megjelenése óta senkinek nem jelent gondot otthon, hogy önállóan megmérje a vérnyomását.

Május 17-e a hipertónia napja

A kijelzőn általában 3 szám jelenik hipertónia elemzése. Fontos, hogy nyugalomban, pár perces pihenés után kezdjünk neki a mérésnek, ugyanis a sietősen, magas vérnyomás és iszkémia után feltett vérnyomásmérő hamis eredményt mutat. A vérnyomás mértékegysége a higanymilliméter Hgmm.

hipertónia elemzése

Nem mindegy azonban, hogyan értelmezzük a kiírt értéket. Vannak olyan kórosan magas vagy alacsony értékek, amiről tudni kell, hogy sürgős orvosi beavatkozást igényelnek.

Hogyan mérjük a vérnyomást?

Kezdjük a legfontosabbal, majd haladjunk az egyre alacsonyabb értékek felé! A hipertenzív krízis sürgős ellátást igényel Amennyiben a felső érték eléri a t, vagy az alsó érték a t utóbbi még súlyosabbnak számítmagas a szívinfarktus, a stroke vagy más katasztrófa állapot kockázata az adott pillanatban.

hipertónia elemzése

Ilyenkor segítséget kell kérni! Fejfájás, hányinger, hányás, zavartság, látászavar, mellkasi fájdalom, fulladás társulhat a nagyon magas vérnyomáshoz.

 1. Magyar Hypertonia Társaság On-line
 2. A hipertónia okozta szövődmények megelőzése és diagnosztikája
 3. Nyomtatás A vérnyomást nemcsak akkor tekintjük magasnak, amikor fejfájást, szédülést, fülzú­gást vagy egyéb panaszokat okoz, hanem már akkor, ha észrevétlenül megterheli a szívet és az ereket, s ezzel hosszú idő alatt károsíthatja a szív, az agy, a vese vagy a szem vérkeringését.

A szakember ekkor megpróbálja gyorsan lecsökkenteni a vérnyomást. Ha nincsenek ilyen tünetek, akkor órák, napok alatt kell fokozatosan lecsökkenteni a vérnyomást a kívánt szintre. Mindenképpen kezelni kell.

hipertónia elemzése

Ez különösen azoknál a betegeknél fontos, akiknél egyes szervek már egyéb betegség miatt károsodtak. Ha három napon keresztül mér ilyen értékeket, és korábban normális volt a vérnyomása, jelentkezzen családorvosánál kivizsgálásra!

hipertónia elemzése

A szakemberek ilyenkor még nem tartják indokoltnak a gyógyszeres kezelést, de az esetek egy részében idővel valódi magas vérnyomás betegség szokott kialakulni.

Ha egyidejűleg szív- vagy vesebetegség is fennáll, akkor mégis érdemes már ilyenkor is kezelést indítani.

 • A vérnyomás értékek és diagramok magyarázata
 • A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték
 • Prosztatagyulladás magas vérnyomás
 • Magas vérnyomás 2 fok 4 kockázat
 • Semmelweis Kft. - Edzéssel a hipertónia ellen
 • Hepatitis és magas vérnyomás
 • Magas vérnyomás kezelés hatékonysága
 • A vérnyomás értékek és diagramok magyarázata Frissítve: Január Hogyan mérjük a vérnyomást?

Ha már magas vérnyomása ismert, és kezelik, akkor ezek az értékek hipertónia elemzése beállított hipertónia elemzése felelnek meg. Vannak, akik szédülésre panaszkodnak, ha alá csökken a vérnyomásuk.

hipertónia elemzése

Erre a nyári hónapokban különösen érdemes odafigyelni, főleg ha hosszú ideig mozdulatlanul kell állni. Ha gyógyszerek csökkentik le a vérnyomást túlzott mértékben, akkor át kell alakítani a kezelést.

De előfordul az is, hogy teljesen egészségesek, sportolók panaszmentesen élnek ilyen alacsony vérnyomás mellett.